Or even better, a steak. And a dairy milkshake.

Sitatet er hentet fra Chemtrails Oslos nye singel med samme navn. Bandet er fra et eller flere steder i KRS, spiller det de selv kaller for 4chan-MethRock, synes internett suger og gleder seg til å komme seg til helvete vekk fra byen.

Av: Pål Hetland

Bilder: Chemtrails Oslo

Fra Oh K-Town.

Sent i høst ringte det fra et ukjent nummer.

– Er det Pål Hetland?

– Ja. Og du er…?

– Eh…jeg er Crime fra Chemtrails Oslo. Du har sikkert ikke hørt om oss.

– Det har du rett i, gitt. Oslo-band?

– Nei, nei, vi er her fra byen. Stemmer det at du kjenner Kristopher Schau?

– Ja.

– Kan du gi meg nr hans?

– Hehe, så fet du er. Nei. Hva lurer du på?

– Vi har bare lyst til at han skal sjekke ut et par av låtene våre.

– Kan du ikke maile de til meg, så kan jeg videresende de til ham?

– Ja, gidder du det?
– Seff.

Deretter gikk det i glemmeboka, selv om jeg husker at jeg løftet begge øyenbryna da jeg hørte igjennom låtene.

Uansett; rett før eller etter jul ringte en riktig så begeistret Kristopher:

– Ante ikke at Kristiansand avler opp så jævla bra meth-rock band!
– Hva prater du om?

– Chemtrails Oslo! Husker du ikke de gutta du videresendte til meg?

– Åja. Har det skjedd noe?
Det hadde det. Siden sist, så har Chemtrails Oslo trykka opp en 7” vinyl, hukka opp med Kristopher, fått 100 ex av singelen distribuert gjennom hans fanzine Schnørr, gjort intervju med blekkas #4 som snart kommer ut – mens de venter på to nye singler som også etterhvert skal distribueres via samme organ.
Schnørr, altså. Merk deg navnet. Vår fanzine-konkurrent i Oslo, som irriterende nok har vært først på banen med et band HERFRA.

 

Vi i Oh-K Town kan ikke gjøre annet enn å prøve og følge opp, og denne gang var det Kristopher som hjalp oss med å komme i kontakt med gutta. Crime ringte meg og sa at de ikke ville møte oss ”live”, men at de kunne gjøre et intervju pr mail.
Vi slo selvsagt til.

 

Chemtrails Oslo. Fra Kristiansand. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne…
Hvem faen er dere og hvor i byen kommer dere fra?

– Det er meg, Bællen, Mirco og Femmer’n.  Det får holde. Vi kommer fra litt forskjellige leire, uten å si noe mer om det. Hehe, et par av gutta har tilhørt litt sånne konservative kristne trossamfunn, men jeg fikk dradd dem med over på den andre siden. De blir gode til å spille, disse tensing-gutta, vet du!

Hahaha! Jeg skjønner. Full anonymitet. Da må jeg nesten spørre hvorfor? Er dere redde for at mamma og pappa skal finne ut hva dere holder på med?

– Jeg har militærtjeneste for tiden, så mamma tror uansett at jeg er ute og forsvarer landet nå. Hehe, det er verre for de tre andre, men de er nok ikke redde altså. Det er bare at det er så masete når folk skal legge seg opp i ting og mase og mene om det vi gjør. Hvis folk ikke vet at det er oss er det lettere å bare gi helt faen.

Chemtrails Oslo. Sikkert en eller annen hjemme alene fest. Er det slike gutter Ten-sing miljøet avler frem? Vi håper det.

Ser jo for meg en del delikate problemstillinger langs den veien. Hva med live-jobber? Kjører dere full Slipknot, da, lissom?

– Vi har ikke lyst til å spille live. Har aldri skjønt det behovet «artister» har der. Det låter dårligere, det er mindre tight og det er fucking folk i salen. Alle skal synes for tiden. Vi vil bare lage. Kan ikke folk bare lage ting og være fornøyd med det. Folk er så needy.

Så fete dere er! Kult dere fikk hukka opp med Schau, da. Skjønte at han var riktig så begeistra for låtene deres, noe som vel går begge veier. Hva om for eksempel The Dogs spør om dere kan varme opp på en turné? Vil dere fremdeles drite i live-greia?

– Takk til deg, forresten. Vi er jævlig happy for at du satt oss i kontakt med han. Hvis Dogs vil ha oss med på turné, ja, DA blir vi kanskje nødt til å vurdere de Slipknot-greiene allikevel, hehe. Neida. Vi får se. Ting er litt på hold nå. Bællen har kommet inn på studier i Bergen og jeg har fremdeles noen måneder igjen her oppe i nord så vi vet egentlig ikke helt hva som skjer fremover.

Litt om musikken deres. Da vi i redaksjonen hørte gjennom to av låtene deres, var vi alle enige om at dere hørtes ut som modne pønkere i 30-årene med lang fartstid. Så er dere bare en gjeng pubeshår som snaut har fylt 20. Hvordan har dere blitt så jævlig tighte og samspilte?

– Haha, Garageband! Alle kan høres tighte ut nå. Du er bare dust hvis du ikke høres tight ut i dag. Hør på Murder Maids. Tighte som faen og det er første skiva deres.

Bandnavnet, da? Hvorfor Chemtrails Oslo?

– Altså, vi ville egentlig ikke ha noe navn, men så blir man jo tvunget. Soundcloud, Spotify, Bandcamp, til og med kineseren på vinylpresseriet tvinger deg til å ha et navn. Det er jo helt syykt. Drømmen var et blankt felt, bare låttitlene, men det går jo faen ikke. Chemtrails Oslo spiller på at Kristiansand er et forbanna dritthøl som ikke fortjener et bandnavn en gang, og chemtrails er tiden vi lever i.

Haha! Hva er egentlig galt med Kristiansand? Oslo er jo et høl det også, bare litt større?

– De store høla kan du unngå, men det er de små du setter fast beinet i. Da brekker beinet. Apropos chemtrails, hvor i Norge tror du at du finner flest flat-earthers? Det er jo her nede det, selvfølgelig. Så to stykker med MAGA-caps i Markens bare i forrige uke, så dette ER jo et fuckings høl.

De var sikkert fra Kvinesdal, men jeg tar poenget ditt. Tekstene deres er overraskende modne. Jeg mener, at kidsa i dag i det hele tatt kjenner til Morrissey er sært nok. Det er over 16 år siden han spilte på Quart, og da bæsja dere fremdeles i buksa. Dere har dessuten helt rett, han er ikke lett å like. Likevel, når dere da synger ”When Morrissey Dies We´ll have Cake, Or even better, a steak. And a diary milkshake” da blir en gammal gjøk som meg nesten litt forelska. Hvem er poeten av dere?

– Det er Mirco som skriver det meste, men alle bidrar. Ser vi noe som irriterer oss eller ser dust ut så sender vi det til ham, og så setter han det sammen på øving. Mesteparten er ting vi bare har stjålet fra litt forskjellig chatter og sånn, men den Morrissey-greia er i hvert fall hundre prosent hans. Kjenner ikke så godt til det, men tror Morrissey spilte i et annet band før som faren til Mirco digget, og så ville han bare fucke litt med ham. Men faren til Mirco er kul han, altså.

Ah, du tenker på The Smiths.

– Hæ?

Glem det. Hva er egentlig deres musikalske preferanser? Og hva kaller dere musikken deres?

– 4chan-MethRock. Fort og jævlig. Men vi spiller jo bare på det vi har. Finner vi en gammel synth så spiller vi sikkert på den og. Det er bare en av fordelene med å ikke være synlige, nemlig hvem skal folk klage til liksom hvis ikke de liker det? Nå høres vi sikkert litt ut som Daufødt, Dogs eller Gøttemia, men det er bare fordi det er det vi har hørt mest på i det siste og det som krever minst teknikk og utstyr. Vi driter i det egentlig. Bare møtes, drikker og bråker.

Ja, hvordan jobber dere? Har dere øvingslokale? Er dere effektive eller blir det bare drekking og kødding?

– Møter opp på lokalet, drikker litt, spiller litt, drikker mer, tar opp litt. Har vært noen kvelder hvor vi har skullet ta opp noen greier og så hører vi at vi faktisk tok opp noe forrige gang som vi var for wasta til å huske at vi tok opp. Balcan Amstaff var en sånn en, så da tok vi den opp på nytt.

Hahah! Dette liker jeg! Balcan Amstaff…må jo være bikkja fra helvete. Selv om dere kanskje ikke greier helt å assosiere dere med byens tidligere pønkband, har dere i det hele tatt hørt om dem? Mine personlige favoritter i Flying Crap, for eksempel, som spilte fletta av Turbo hver gang? Eller Honningbarna, byens store pøbelunger i noen år nå. De kjenner dere til? Digger dere dem?

Gutta leverer.

– Kjenner til, men kjenner dem ikke. De er jo en del eldre enn oss de der. Liker haglegreia til Flying Crap og selvskadinga til han Honningbarna-fyren, men har ikke hørt så mye på det sjøl. Det er mest de andre som er på pønkpakka, så de kan sikkert masse om det.

For meg så kommer jeg likevel ikke unna pønken når jeg hører på dere. For lenge, lenge siden, da jeg var på deres alder og før det, var jo pønken knytta til mer enn bare musikk. Det var ofte en politisk statement som lå til grunn. Blitzerne knuste rutene på alt fra pelssjapper til den Sørafrikanske ambassaden, slåss mot nazier og ridende politi og hele suppa. Er det noen tanker bak det dere gjør? Er dere politisk engasjerte? Hvem andre enn Morrissey er dere hypp å vise fingern til?

– Internett! Vi har vokst opp med at politikere og lærere sier at det liksom er så enkelt og fantastisk og gjør livet så lett. Samtidig så sier foreldrene våre at ting var så lett før. Bestem dere for faen! Vi lever på den dritten og det er faen ikke vårt valg. Ikke si til oss at vi skal være mindre på nett når alt er på nett og 90 prosent av alt på nett er fucking evil. Det er Oxy. Umulig å slutte med og det dreper oss. Og det var dere som laga det. Dere laga internett og klimakrise. Bra jobba. Takk for arven.

Hehe, værsågod. Btw, har dere vært i kontakt med noen plateselskap? Ikke det at man blir rik av å lage alternativ musikk i dag, men hadde det ikke vært kult om noen kunne betalt utgiftene deres? Så kunne dere kanskje skeiet ut med en fleksidisk neste gang dere skal klistre dere på Schnørr?

– What’s the point?! Så en eller annen douche kan komme inn å mene ting? Singelen kosta 5900 kroner å lage. Mindre enn 1500 kroner på hver av oss. Frihet er fucking billig hvis du ikke har noen ambisjoner.

Sjutommeren til Chemtrails Oslo og Schnørr, blekka til Kristopher.

Kloke ord fra ung mann. For sikkerhets skyld, har dere noen ambisjoner i det hele tatt?

– Nei.

 Nettopp. Håper ikke at dere kutter alle bånd til byen. Vi er mange som savner litt god gammeldags drittlukt, og KRS trenger virkelig input som dere. Uansett hvor dere havner hen, kan dere love meg å fortsette å være en finger opp i musikk-Norges blekrosa og nypudrete rumpe?

– Lett!

Vi kan ikke annet enn glede oss til neste ballespark fra disse unge sørlendingene, og kanskje leve i et lite håp om at det fremdeles skjer spennende ting blant kidsa også her i byen. Totalt blottet for autotune og med en dyp forakt for verden vi har gitt dem.
Vil ha mer.