Litt over to år er gått siden Erlend Hjelvik forlot Kvelertak, et band han frontet på scener verden over i mer enn et tiår. De to-tre første platene hans med den gjengen står for mange som det aller ypperste innenfor norsk, for ikke å si internasjonal black n’roll. Etter avskjeden med Kvelertak ble det brått stille fra Hjelvik. Stillheten ble endelig brutt i august, da han annonserte sitt nye soloprosjekt – HJELVIK. Vi har tatt en kjapp prat med Erlend om arbeidet med hans debutalbum «Welcome to Hel», som slippes 20. november:

– Hvordan har de siste par årene vært, rent musikalsk, for deg? Har du tatt del i andre prosjekter, eller har det vært fullt kjør med Hjelvik?

– Ja, det har vært fullt kjør og fokus på Hjelvik. Etter at jeg forlot gamlebandet tok jeg meg fri noen måneder før jeg satte i gang med å skrive musikk, lære meg opptaks-software og den slags. Etter cirka seks måneder med arbeid hadde jeg skrevet ferdig hele albumet. Kunne sikkert gjort det kjappere, men jeg gjorde ting i et behagelig tempo. Albumet ble spilt inn på cirka 3–4 uker i september/oktober i fjor og siden har det gått slag i slag med å få på plass platekontrakt og andre forberedelser rundt albumslipp.

– Bandet ditt består av en internasjonal gjeng av musikere – hvordan oppsto denne konstellasjonen?

– Jeg har gravd opp de beste folkene fra forskjellige verdenshjørner, ja. Tenkte det var et smart trekk i planen om verdensherredømme! Hele bandet møttes da det var på tide å spille inn i Portland. Vi fikk et par dager med øving før vi satte i gang med å ta opp. Kevin kjente jeg fra før. Jeg traff han på flyplassen i Bergen mens han fortsatt var trommis for Abbath og jeg var med i Kvelertak. Jeg fikk et godt inntrykk av ham og likte godt arbeidet hans på den første Abbath-platen. Så jeg tenkte på han når det var på tide å finne trommis. Han hadde postet på Facebook at han var på utkikk etter nye band å spille med, så usedvanlig god timing der. Vi har også fått med en nordmann i bandet nå, Remi Andre Nygård fra Inculter, han ble med for noen måneder siden og er derfor ikke å finne på albumet, men blir med på moroa framover.

– Har bandet en fast base?

– Bandets base er Casa de Hjelvik. Vi skal straks i gang med å bygge øvingslokale i kjelleren så når vi skal turnere kan hele gjengen komme hit og vi kan øve i ro og mak før vi legge ut på tur.

– Du har selv komponert all musikken til «Welcome to Hel» – hvordan har skriveprosessen til albumet vært?

– Etter jeg kom meg over kneiken med å lære meg å ta opp låter på dataen gikk det veldig radig. Jeg brukte både keyboard og gitar for å skrive musikken, så var det litt mailing fram og tilbake med gitarist og trommisen for å få på plass demoer som jeg deretter la vokal på. Jeg er veldig fornøyd med denne måten å gjøre ting på, så det kommer til å bli fremgangsmåten fremover. Tekstmessig begynte jeg med det etter all musikken var ferdig. Jeg går gjennom låttittel og ide-banken og jobber ut ifra det. Denne gangen er alle tekstene inspirert av norrøn mytologi og historie. Jeg har dykket dypt ned i bøker som Edda, Snorre, Flatøybøkene, og så videre.

– Med navn som Immortal, In Flames, Enslaved og Opeth på rosteren har plateselskapet Nuclear Blast hatt mye å si for å fremme skandinavisk metall globalt. Hvor viktig for deg er samarbeidet med et såpass renommert label?

– Det er viktig at albumet får skikkelig backing og at ting blir gjort ordentlig. Derfor føles bra å ha et såpass godt og rutinert apparat som Nuclear Blast i ryggen. Folka som jobber der er enormt flinke og dedikerte folk, med hjertet på rett sted, og det er jeg veldig glad for! Ellers er det stas å være på samme label som de bandene du nevnte tidligere, i tillegg til andre storheter som Slayer, Behemoth og Dimmu Borgir.

– Fortell om ditt eget label, Helmet Fire Records?

– Planen var egentlig å signere med et norsk plateselskap for Norge, men etter samtaler med diverse labeler kjentes det ugreit å gi opp en stor del av inntektene til en unødvendig tredjepart for en jobb vi kunne ta på oss selv. Så da ble Helmet Fire Records skapt av meg og kona Shelby, som også er manager. Det blir selvfølgelig en del ekstra jobb rundt albumslippet, men det føles bra. I tillegg kan vi være sikre på at jobben blir gjort skikkelig og få noen ekstra kronasjer på hjemmefronten.

– Hvordan har responsen vært på singelen «North Tsar»?

– Veldig bra! Mange streams og views på både Spotify og Youtube, radiorotasjon og gode kommentarer, så det lover godt. Nå gleder jeg meg til å slippe neste singel så folk får høre mer av hva albumet har å by på.

– Mange er spent på ny musikk fra denne kanten – hva kan vi forvente av «Welcome to Hel»?

– Folk kan forvente seg et variert, fengende og energisk heavy metal album. Jeg tror det kommer til å slå an hos fans av mitt gamle band vel så som hos nye lyttere siden musikken jeg lager nå er hakket hardere enn tidligere. Jeg har rugd på albumet i et års tid nå så nå gleder jeg meg veldig til å få det ut!

«Helgrinda» ble sluppet 16. oktober. Dette er Hjelviks andre singel fra debutalbumet:

 

– Albumet er spilt inn i Portland, og selveste Matt Pike fra Sleep og High on Fire har bidratt på plata – hva kan du fortelle om dette?

– Jeg har vært på tur med Matt tidligere, så han er en god kompis. Da jeg fant ut at vi skulle spille inn albumet i Portland, der Matt bor, sendte jeg han ganske enkelt en e-post og spurte om han ville bli med på en låt. Han takket heldigvis ja og droppa innom studio der han la ned rå vokal og improviserte fantastiske soloer på flekken. Han spilte omtrent femten soloer og alle var like bra, så det var faktisk en liten utfordring å velge den beste (hehe).

Sistelåten på platen har for øvrig også en veldig kul gjesteopptreden fra Mike Scalzi fra heavy-metal-bandet Slough Feg. Han kom på besøk et par dager for å legge ned litt ekstra patos og soloer. Han jobbet mer som en gal professor der han la lag på lag med gitarsoloer oppå hverandre. Resultatet ble enormt kult. Veldig fett å se hvordan to legender som Matt og Mike jobber i studio, og jeg er veldig glad for at de ble med på albumet.

– Hvordan er fremtidsplanene –  er du ivrig til å komme deg tilbake på veien igjen?

– Jepp, om Odin vil så består fremtiden av masse turnering. Jeg kan ikke si så mye mer enn at det er store planer på gang. Mer om det kommer etter hvert som månedene går. Jeg gleder meg enormt og er veldig sulten på å spille konserter. Nå har jeg hatt «fri» fra turnering en god stund og det har gitt meg ekstra energi og motivasjon, så folk kan forvente seg heftige heavy-metal konserter fra Hjelvik fremover. Som nevnt tidligere skal jeg straks gå i gang med å bygge øvingslokale, så blir det konsert så snart det går an. Jeg kjenner at det kribler i både fingre og stemmebånd nå.

Pressefoto av Synne Nilsson.